Kessel-Lo Leerlingen uit de basisschool zijn dezer dagen volop schoendozen aan het vullen met schoolgerief en speelgoed om op te sturen naar hun jonge collega's in Afrika. Parel De Geest van de Leuvense vzw Edukans hoopt dit jaar 8.000 kinderen te bereiken.

kessel loParel De Geest is de drijvende kracht achter Schoenmaatjes, de solidariteitscampagne van de Leuvense vzw Edukans. Die wil de kwaliteit van het onderwijs in de armste landen van Afrika en Azië verbeteren. Het idee achter de campagne is eenvoudig. Leerlingen over heel Vlaanderen versieren schoendozen en vullen ze met schoolgerief, speelgoed en toiletartikelen en Edukans zorgt ervoor dat de schoendozen bij scholieren in Afrika terechtkomen, die de spulletjes broodnodig hebben. ‘Onze vzw heeft verschillende projecten lopen in Afrika en Azië maar deze campagne is vooral bedoeld om de kinderen hier te sensibiliseren’, zegt Parel.

‘We willen hen er bewust van maken hoe goed ze het hier hebben. Hun leeftijdsgenootjes in veel Afrikaanse landen hebben het geluk niet dat ze naar school mogen gaan. De schoendozen maken het voor de kinderen heel concreet. We vragen de scholen ook om in de klas rond het thema te werken.’ Vorig jaar beleefde de Schoenmaatjescampagne haar vuurdoop. ‘We hebben 4.000 schoendozen naar Congo verstuurd’, zegt Parel. ‘Deze tweede editie hopen we dat aantal te verdubbelen. De schoendozen zijn deze keer bestemd voor scholen in Burundi.’ Parel is zelf nog maar net terug uit Congo. Bij de start van het schooljaar ging ze de schoendozen zelf uitdelen in schooltjes in de Congolese brousse.

‘Het was geweldig om de schoendozen in de handen van de kinderen te zien’, zegt ze. ‘Sommige leerlingen konden maar niet geloven dat kinderen van bij ons dit voor hen wilden doen. We hebben hiermee ook meteen de ouders bereikt. Naar school gaan, kost veel geld en vaak willen zij dat hun kinderen gaan werken. Met deze actie willen we het belang van onderwijs benadrukken. Het is een klein gebaar maar ik denk toch dat het iets heeft teweeggebracht in die gemeenschap.’

Basisscholen kunnen nog tot december deelnemen aan de actie en kinderen kunnen ook thuis aan de slag. Ketnetheld Nicolas Vanhole en actrice Loes Van den Heuvel zijn ambassadeurs van de campagne.

Edukans Facebook
Twitter
Instagram
Linkedin