Project zet kinderrechten in de kijker

edukans 23 10 17

De leerlingen vulden de dozen met geschenkjes, van zeepjes tot een tandenborstel en speelgoed.FOTO: JVW

De Sint-Gertrudis Basisschool in Wetteren nam deel aan het project ‘Schoenmaatjes’. Leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar stelden voor leeftijdsgenootjes in Afrika een schoenendoos samen vol cadeautjes.

De schoenendozen die de Wetterse kinderen maakten, delen we volgend jaar uit in Lubumbashi

PAREL DE GEEST

De school en de leerlingen wilden aan de wereld laten weten dat ze achter de kinderrechten staan, en in het bijzonder het recht op onderwijs. Ze vulden een schoenendoos en vormden op de speelplaats met die dozen de boodschap ‘naar school, mijn recht’. “Niet alle kinderen hebben het recht om naar school te gaan”, vertelt Parel De Geest van Edukans, de organisator van het project. “Wereldwijd gaan miljoenen kinderen niet naar school. Vorig jaar werden de dozen naar Congo gestuurd. We gaan dat later ook doen naar Burundi. We voeren dan tegelijkertijd een campagne in Vlaanderen en in het land van bestemming. Daar stimuleren we de ouders om hun kinderen in te schrijven op een school. In Vlaanderen zorgt het project ervoor dat de kinderen nadenken over solidariteit en wereldburgerschap.”

De kinderen brachten een schoenendoos mee en versierden die. “Vervolgens stopten ze er hun cadeautje in. Dat zijn schoolspullen zoals een schriftje, een balpen of een gommetje. Daarnaast schenken ze spulletjes om zich te wassen zoals zeep, tandpasta of een tandenborstel en ten slotte een speelgoedje van zichzelf om het een persoonlijk tintje te geven. Veel kinderen doen er ook een briefje of een foto van zichzelf bij.”

Filmpje

De dozen van de Wetterse kinderen gaan naar Lubumbashi in Congo. “Ik ben net zelf terug om er de dozen van vorig jaar uit te delen. We doen dit altijd bij het begin van het schooljaar. Ook in Congo is dat in september. De doosjes die de kinderen nu maakten, worden volgend jaar uitgedeeld. Op de website van Edukans staat alvast het filmpje van het uitdelen van de cadeaus van vorig jaar. We hebben nu in Wetteren ook een filmpje gemaakt van de kinderen met de dozen en dat verschijnt dan later ook op onze website. Alles draait rond de kinderrechten. Zo hebben we ook een bordspel over dat thema. Hier in België is het heel normaal om naar school te gaan. Het is voor mij belangrijk dat de kinderen beseffen dat dit bijlange niet voor iedereen zo is.”

Edukans Facebook
Twitter
Instagram
Linkedin