Om leerkrachten te ondersteunen heeft Edukans vzw verschillende pedagogische materialen ontwikkeld. Op deze manier hopen we de scholen en leerkrachten te stimuleren om dieper in te gaan op enkele doelstellingen van de campagne. Schoenmaatjes draait rond het recht op onderwijs, solidariteit, diversiteit in een gemeenschap en kansarmoede. Neem daarom gerust een kijkje naar onderstaande materialen en andere websites of deze een hulp kunnen zijn in de klas:


Kleuters

Voor de allerjongsten hebben we een vertel-verhaal ontwikkeld. Het verhaal geeft een inleiding op het vullen en versieren van de schoendoos. De kinderen komen op een leuke manier te weten wat er in de doos mag en waar die doos uiteindelijk naar toe gaat. Het pakket bestaat uit 18 geplastificeerde A3-tekeningen met de tekst op elke achterzijde.

Heb je interesse?

  • Je kan het verhaal en de prenten hier makkelijk downloaden.
  • Je kan de geplastificeerde versie gratis uitlenen op ons kantoor (Kerkstraat 92, 3010 Kessel-Lo).

Lagere school

1. Bordspel ‘Op Weg Naar School’

Speel samen het leerrijke bordspel ‘Op Weg Naar School’. Kinderen proberen de klas te bereiken, maar moeten eerst alle hindernissen overwinnen. Net zoals hun Afrikaanse leeftijdsgenootjes.  

op weg naar school

 

 

heb je interesse?

kleur bekennen is een samenwerkingsprogramma van de minister van ontwikkelingssamenwerking, uitgevoerd door het belgisch ontwikkelingsagentschap (btc) in partnerschap met de vlaamse provincies en de vlaamse gemeenschapscommissie.

leerkrachten die in het kader van schoenmaatjes verder willen gaan dan het caritatieve, kunnen terecht voor gratis advies bij de educatieve medewerkers van kleur bekennen in elke provincie en in brussel.

zij kunnen tips en begeleiding geven om de actie in een breder pedagogisch kader te plaatsen. op die manier daag je leerlingen uit om als kritische wereldburgers op een actieve manier met het thema aan de slag te gaan.

 

2. Boekje rond kinderrechten

boekje

Aansluitend op het bordspel bieden wij een boekje aan dat kinderrechten verder behandelt. Grijp de kans om met je klas dieper in te gaan op “het internationale verdrag inzake de rechten van het kind.” Dit boekje legt in eenvoudige en duidelijke taal uit welke kinderrechten er zijn en wat deze inhouden. De mooie illustraties zorgen voor visuele ondersteuning, zodat kinderen van alle leeftijden kunnen meevolgen.

Interesse ?

 

 

 

3. Schoenmaatjes-lied

Het Koninklijk Kinderkoor 'De Orgelpijpjes' heeft speciaal voor Edukans het nieuwe Schoenmaatjes-liedje ingezongen. Het koor bestaat uit 60 kinderen tussen de 6 en 18 jaar en wordt geleid door de ervaren dirigente Katrien Konings. Zin om mee te zingen? Je kan het liedje en de tekst hier gratis downloaden.

Laat je creativiteit de vrije loop en maak er je eigen versie van: al rappend, in kano of hoe gek je het maar kan verzinnen. Vergeet niet om ons dit filmpje op te sturen en wie weet kom je met jouw klas op onze website te staan!

4. Documenten per Afrikaans land

De schoendoosjes van 2015 worden uitgedeeld in Lubumbashi, Congo.

De schoendoosjes van 2016 zullen uitgedeeld worden in Burundi.

5. Nuttige links

Is dit toch niet genoeg om je inspiratie op gang te trekken of sta je er alleen voor? Geen zorgen!

Ons schoenmaatjes-team komt graag ter plaatse om mee te brainstormen en/of de animatie te verzorgen. Laat ons op tijd iets weten en we zorgen er samen voor dat het een toffe, leerrijke en onvergetelijke dag wordt voor alle Schoenmaatjes!

 

Edukans Facebook
Twitter
Instagram
Linkedin